Monday, 24 July 2017

My 29days to Viper Challenge 2017

This story was drafted a long long time ago. But, being busy with I-dont-know-what, it remain in my draft inbox until today. So today, let just finish it one and for all :P

....................................................................................................................................................
....................................................................................................................................................
So, countdown from April 1st ada 29 hari lagi nak Viper.
Tapi diet makin ke laut.
1st and 2nd April ada belated Birthday celebration dengan the girlfriends
Kek dah confirm2 part of the menu :P
So, kesudahannya, naik balik ke 80kg (penimbang rumah)

This week aku looking forward untuk mulakan diet semula. Yoshhh....Gambate ne~~
.....................................................................................................................................................
Harini 12th April. Macam biasa, weekdays memang boleh control makan dengan makan bekal je. Tapi come weekend, memang kelaut.
Hari Sabtu lepas gi kenduri kawin Haida dekat Kapar. Makanan sedap2 memang akak tak tahan T__T
Hari Ahad balik seremban, pun makan nasi...
Lepas tu stress sebab berat naik... huwaaa....
So control balik and alhamdulillah, result penimbang hari ni dah 77.6kg.... Lompat bintang aku wei..

Weekend ni kitaorang akan naik Gunung Irau.
So, short term target aku adalah untuk kawal makan 2 hari ni so takde la  berat sangat badan masa hiking. 

p/s: I am 2.6kg away from getting the gold locket promised by Nurul. yeayy!!

.....................................................................................................................................................
Harini dah July...

Tapi entry #journeytoViper still tak habis lagi T_T
So, what happened was, seminggu lepas Mt Irau, aku hiking Gunung Angsi pulak.
Tak tinggi tapi putus napas jugak la T_T
Stamina aku improved dari dulu tapi belum terbaikk lagi...huhu...

Disebabkan diet tak berapa nak jaga, aku anggap hiking2 ni sikit sebanyak bantu stamina aku :P

So, on 29th April kitaorang bergerak ke Johor.
Aku, adik aku dan kawan dia tido dekat hotel dan Nurul and the gang tido rumah makcik dia.
Dah sampai Johor baru aku start nervous sebab countdown aku bukan days lagi tapi hours. Huwaaa....

30th April, 4am aku hantar adik aku dan kawan dia sebab diaorang volunteer, then, 7am macam tu jemput Ah Pek and Darrel before gi Medini.
Since Nurul janji nak jumpa awal, we assume kita akan bfast sama. Manatau dia dah bfast dulu -_-
Tu takpe, later dia belikan pisang and roti untuk alas perut.

Lepas register and warm up, flag off jam 9am.
Masa ni dah tak nervous tapi lebih pada whatever I just nak finish everything and balik. hahahaha...

Me with Pek
Dari 9-10 orang yang promise, tinggal ini aje. Itupun Aktar tu replacement...
Ni baju SCKLM 2016 tak silap. Ktorg #H memang janji nak pakai baju merah
Viper challenge ni konsep dia marathon + challenge. Means, kena lari la kan? Mula2 je aku lari sebab orang lain semua lari. Pastu bila dah penat dah terus tak kosser.

First obstacles after 500m adalah tayar + water T__T
The whole body basah berlumpur. And aku punya phone cover masa tu macam leaking sikit ada masuk air tanah. Memang buat aku cuak je.
First obstacle T__T
Lepas 1st obstacle, ada orang yang continue lari tapi since seluar aku berat (ni padahnya tak research betul2 before pergi), aku jalan je all the way...

In total ada 18 obstacles and mostly kitaorang ada try buat and successful. Obstacles yang susah (pada aku) adalah those yang melibatkan tangan (e.g., panjat tali, monkey bar) ada yang kitaorang skip terus ada yang cuba tapi fail. Bak kata Pek, every obstacle yang ktorang skip is a loss so we tried to minimize our losses dengan mencuba sebanyak boleh. hahaha. typical accounting background yang calculative :P

Disebabkan phone dalam casing and casing pun dah berlumpur, aku memang sangat malas amik gambar. Ada certain obstacles Nurul dah amik gambar, aku takde la keluarkan phone dengan harapan dia akan share gambar... Until today - tak...walaupun aku dah remind banyak kali. Takpela, kalau remind banyak kali orang tak bagi aku jugak yang sedih so biarla. If dia share nanti (hopefully), aku akan share jugak kat sini...

In the meantime, tengok jela apa gambar yang ada... Ada gambar tak clear sebab cover phone dah berlumpur and aku takde kain bersih untuk lap.... Jadi la kan buat kenangan :)


2nd obstacle - terkejut sebab I didnt expect besar macam ni. Rupanya ini bukanla teruk sangat. Dah hujung2 lagi teruk

Why tak teruk? Sebab kau still boleh guna both tangan and kaki + ada tali untuk berpaut...
Tayar trelar dia bagi aku... boleh terberanak kalau nak tarik sorang2 T_T

Kat mana2 manusia ramai tunggu giliran~~

Ini dah tak ingat obstacle no berapa. Aku try je tapi tak buat sampai habis sebab licin and tangan tak kuat

Ini pun try je tapi gambar aku dekat phone Nurul

Obstacle ni senang je. basically masuk dan jalan dalam lumpur. tapi yang tak tahannya, lumpur dia busuuukkk gila kot

Masa nampak ni aku happy gila sebab nampak SENANG. Tak ye. Kau kena imbangkan badan tapi ruang kaki limited and kaki kena senget plak tu. 
Ini taktau mana tapi still on track. Kelapa sawit kiri kanan~~

Dah tu je gambar yang dekat aku. Ada satu obstacle ni kena panjat kayu tinggi (refer pict google) and memang tak sangka aku berjaya walaupun terasa badan macam dugong berat ya ampun nak naik T_T
Tq sesangat pada yang tolong aku masa tu. Tak kisah dah kau team mana and kau siapa, just tolong each other. Terharu sungguh masa tu.
source: google. Tinggi okay macam 1/2 tingkat banggunan and the only way to panjat adalah dengan lompat and berpaut dekat tali which is super mencabar sebab tangan aku kan tak kuat nak berpaut~~
Dah naik tu satu hal, turun kau rasa macam mana? Takde maknanya tangga okay. Lompat. yes. lompat tiruk. salah lompat boleh tergeliat kaki... Masa turun cantik kalau ada orang tolong sambut but yang nak tolong tu kurus2 wei, tak sampai hati aku. Kalau nak tunggu kat atas menyemak pulak sebab orang ramai lagi nak naik.

Masa few obstacles terakhir, jalan memang literally aku seret kaki kot. Since aku tau kalau berhenti aku akan susah nak start balik so aku jalan je slow2 non-stop dengan kaki yang sakit. And alhamdulillah aku berjaya finish as one piece.
Finisher :)
 Those yang teringin nak join Viper, nasihat aku, join jela untuk experience. Kalau suka kau boleh teruskan, kalau tak suka atleast kau tau kau pernah try. But before all that, make sure stamina kena ada. Bukan sikit2 stamina kau diuji weiii....

As for me, aku rasa bangga giler kot dapat jadi finisher. Untuk join lagi maybe tunggu gila aku datang tapi as of today, aku rasa nak tepuk bahu sendiri and cakap "Syabas Ida"...hahahaha

Adakah ada next time?

No comments:

Post a Comment

I did it again

Just a random rambling, More of blaming myself for---- not learning from past mistake.  I have always been vocal, especially to th...